TILLBAKA TILL LINE-UP

MODEMINNE

”Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom föremål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det förgångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot kroppen just som det avgörande ägde rum.” 

Modeminne undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsera kan komma att symboliseras av ett visst plagg eller mode. 

Samtalet om boken leds av Johannes Daun, industriantikvarie vid Textilmuseet.

Efter samtalet kommer boken att finnas till försäljning.

Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet(med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020. Han är även kulturskribent för Expressen och Helsingborgs Dagblad. 

Hanna Wittrock är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat forskat om relationen mellan mode, konsumtion och sociala medier. Hon har också medverkat som expert i panelen för SVT:s ”Fråga Lund”. 

Publicerat den
Kategoriserat som Tisdag