TILLBAKA TILL LINE-UP

Swedish Fashion Council presenterar under Borås Textile Days tillsammans med nyckelspelare från branschen den andra upplagan av rapporten ’Fashion Transformations’. Vi gör det ihop med en djupdykning inom ämnen som står högst upp på agendan för framtidens modeindustri.  

’Fashion Transformations’ är initierad och framtagen av Swedish Fashion Council, tillsammans med Svensk Handel. Rapporten är den första av sitt slag att belysa transformationen som sker i modeindustrin samt hur definitionen av vad som innefattar mode har förändrats. 

Den 15 november kl 13-14, i lokal Vestindien i Textile Fashion Center, kommer Jennie Rosén, vd på Sweden Fashion Council, att presentera highlights från rapporten ”Fashion Transformations”.

Det blir också ett panelsamtal kring frågor om cirkulära affärsmodeller, kompetensutvecklingen, digitaliseringen och den accelererande andrahandsmarknaden.

I panelen: 

Ingvar Larsson, vd MQ Marqet

Parisa Khosravi, Head of Communications TikTok

Nana Sacko, Projektledare Stadsmissionen

Saina Koohnavard, Adjunkt och doktorand inom modedesign vid Högskolan i Borås

Kerstin Syrén, Utbildningsansvarig Nordiska Textilakademin

Lyssna även till Anna Lidström, Textilhögskolan Borås och Markus Danell, Wargön Innovation som presenterar arbetet kring Re-design + textilåtervinning.

Tider:

13:00 – Presentation av Fashion Transformation – Swedish Fashion Council

13.20 – Panel Fashion Transformation

Tiktok

Stadsmissionen 

MQ 

Högskolan i Borås

Nordiska Textilakademin

13:50 – Presentation Re-design + textilåtervinning.

Supporting partners till Fashion Transformations är; Nordiska Textilakademin, Textile Movement, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, ACTE, Science Park Borås, Textile & Fashion 2030, Textilhögskolan Borås, Stockholm Fashion District och Trade Partners Sweden.


Talarna: 

Jennie Rosén

VD, Swedish Fashion Council

En visionär inom sitt område – driven av design, tech och innovation verkar hon för att reformera modesystemet på global nivå. Detta återspeglas i Swedish Fashion Councils arbete för att främja svenska talanger, genom inkubatorn Swedish Fashion Talents, och att uppmuntra till samarbete inom och över gränser för att driva modeindustrin in i en ny era. 

PANELEN:

Ingvar Larsson

VD, MQ Marqet

Ingvar har många års erfarenhet inom modebranschen där han tidigare bland annat varit VD och koncernchef på Lindex och haft olika chefsbefattningar inom H&M, både i Sverige och utomlands. Som VD på MQ Marqet brinner Ingvar för att erbjuda ett mode med ett sortiment som är folkligt premium. Utöver detta driver han affären framåt med unika tjänster i alla butiker för att därigenom bygga en långsiktig garderob samt dessutom satsning på secondhand i utvalda butiker.

Parisa Khosravi

Head Of Communications, TikTok


Saina Koohnavard

Doktorand Högskolan i Borås

Saina Koohnavard är adjunkt och doktorerar inom modedesign vid Institutionen för design vid Högskolan i Borås. Hon har tidigare arbetat för kommersiella märken, mot scen och performance, start-ups och frilansat genom sitt eget företag. Hennes doktorandstudier är praktikbaserad och fokuserar på att undersöka konstnärliga hybrida praktiker och metoder i gränslandet mellan modedesign och karaktärsdesign för digitala spel.

Hennes intressen ligger i att utforska transdisciplinära och pluralistiska tillvägagångssätt där kombinationer av olika färdigheter och kompetenser möts och interagerar för att föreslå alternativa uttryck, idéer och lösningar. Parallellt är hon projektledare för ett initiativ vid namn Digitalt Labb, som är finansierat av TEKO och rektors strategiska utvecklingsmedel.

I samarbete med kollegor från Textilhögskolan och IT-avdelningen vid Högskolan i Borås är målet att skapa en labbmiljö som möjliggör för studenter och forskare att experimentera och arbeta med digital teknologi både som verktyg och medium.

Nana Sacko

Projektledare, Stadsmissionen

Nana Sacko, projektledare Textil och Produktion Stadsmissionens Second hand har arbetat inom modeindustrin i många år med sortiment, design och produktion. 

I sitt uppdrag för Stadsmissionen Second hand driver Nana arbetet i att öka återanvändandet av second hand kläder och textila material som samlas in lokalt för att hitta nya användningsområden, utveckla affärsmodeller och rusta för en cirkulär textil omställning. 

Kerstin Syrén

Utbildningsansvarig, Nordiska Textilakademin

Med gedigen erfarenhet från modebranschen inom design och produktutveckling ligger hennes fokus idag på att förflytta textilbranschen från linjär till cirkulär. Idag verkar hon i en miljö där det livslånga lärandet är centralt, oberoende om det är individer som vill in i textilbranschen eller om man redan befinner sig där.

Med devisen ”It´s never too late to be a rockstar”, är målet att inspirera till att alltid fortsätta utvecklas och att vara nyfiken!

Presentation: Redesign och Textilåtervinning

Anna Lidström

Doktor Redesign, Högskolan i Borås

Anna Lidström är forskare vid Högskolan i Borås och Sveriges enda doktor i Redesign. I hennes avhandling Redesign foundations utforskar hon nya sätt att se på kläder som material. Under de senaste sju åren, har hon arbetat på Science Park Borås i flera samarbetsprojekt inom designforskning och innovation tillsammans med den svenska modeindustrin. Anna är också föreläsare, designer och konstnär med fokus på hållbar modedesign. Anna är även konstnärlig ledare för Textile Movemet. Anna har även genom sitt företag Another Studio tidigare arbetat som designer/designassistent och stylist för stora varumärken som Gina Tricot, Ikea, Louis Vuitton, Vivienne Westwood, Din Sko, Materia, Myrorna med flera. Hennes egna verk har ställts ut i bland annat Beijing, Taiwan och Tokyo.

Markus Danell

Managing Director, Wargön Innovation

Markus Danell är hållbarhetsentreprenören som sadlade om från att bygga en arbetsmarknad för hållbarhetsjobb på Sustainergies till att möjliggöra cirkulära textila affärsmodeller som verksamhetsledare för innovationsmiljön Wargön Innovation. Markus brinner för att driva en hållbar utveckling, entreprenörskap och rusta andra för att göra skillnad. Genom sin roll hos Wargön Innovation vill han hjälpa våra textilier komma ut ur garderoben och få långa lyckliga, cirkulära liv – genom industriell textilsortering.

Publicerat den
Kategoriserat som Onsdag